Herkkua silakasta

Herkkua silakasta

Kaikki alkoi siitä että eräs ihminen sai kaivettua minusta nuoruuden kalastuksen viehätyksen esiin, tämän seurauksena lähdettiin litkaamaan. Niille joille litkaus ei kerro mitään, niin litkaus on silakan kalastusta. Litka kiinnitetään virveliin ja siinä on paino ja esimerkiksi 5-8 koukkua. Koukkuihin ei laiteta mitään syöttiä vaan silakka tarttuu suoraan kiiltavään koukkuun. Lisätietoa litkauksesta voit katsella vaikka tästä Youtube-videosta.

Tällä kertaa oltiin litkaamassa Rantasipi Airiston laiturilla Turun saaristossa. Syönti ei aivan ollut parhaimillaan, mutta noin tunnissa nousi neljän hengen ateriaan riittävä määrä silakkaa.

Jone lupautui loihtimaan silakoista aterian, joten luvassa oli jotakin erilaista ja vähemmän perinteistä. Se mitä oli luvassa oli vielä tässä vaiheessa arvoitus. Tiedossa oli kuitenkin jotakin muuta kuin halstrattuja tai paistettuja silakoita.

Ruokapöytään käydessä selvisi, että tarjolla oli rapujen lisäksi Silakkapurilaiset. Purilaiset Jone oli loihtinut jauhamalla silakat lihamyllyssä hienoksi ja sekaan oli mausta päätellen mennyt myös hieman pekonia. Näistä aineksista syntyneet pihvit Jone paistoi voissa. Sämpylän sijaan käytettiin tuoretta kauraleipää. Majoneesin sijaan ”kastikkeeksi” laitettiin katkarapusalaattia ja salaatin korvasi suolakurkku siivut.

Täytyy sanoa, että oli melkoinen makuelämys, uudenlainen herkku. Kiitos kokille ja ruokaseuralle!

Tietoa Mika 46 julkaisua
Olen keski-ikään ehtinyt, hyvin basic sarjan kotikokkaaja. Tosin joskus onnistunkin hyvillä ohjeilla. Tykkään maukkaasta, mutta en liian tulisesta ruoasta.