Koko possu kerralla

Kun suunnittelet koko sian grillausta, valitse sopiva koko tarpeen mukaan. Tämän possun paino oli 70 kg ja siitä söi 50 nälkäisiä miestä ja naisia.

Paista possu vatsa alaspäin. Sian selkänahka toimii kuin kantena pitäen kypsentävän lämmön sisällä. Maustaessa käytä kuivamausteita eli rubeja jotka tulee huolellisesti hieroa lihaan kiinni.

Kuvassa sian nivelet on katsottu jotta ruho saadaan auki. Pinta tulee myös viiveellä jotta mauste uppoaa lihaan paremmin ja liha kypsyy tasaisemmin.

Kertakäyttögrilliin tai pallogrilliin ei tällainen kaveri oikein sovi. Esim. siporexhakoista saa tehtyä kätevän grillin. Koska lihan tulee kypsyä pitkään riittävän matalassa lämmössä, tulet laitetaan vain kinkkujen ja rinnan alle. Koko komeus peitetään pellillä. Grillin päätyihin jätetään aukot palamisilman turvaamiseksi.

Noin tunnin välein nostetaan kantta ja lisätään hiiltä. Hiiltä kuluu kuitenkin niin paljon että on viisasta pitää lähellä nuotiota josta voi kekäleitä ammentaa sopivan hehkuvina.

20 tuntia myöhemmin on possu ylikypsää. On jokaisen oma asia miten tämän herkun hyödyntää. Yksi hyvä vaihtoehto on sekoittaa vatsalihat, kylkilihat, kinkut, rinta jne. yhteen ja tehdä nyhtöpossua. Näin kaikki makuvivahteet sekoittuu mukavasti ja näin syntyvä nyhtöpossu on makuelämys.

Nyhtöpossu sopii hyvin esim. hampurilaisiin mutta nyt sitä tuli nautittua herkullisen papupadan kanssa.

Ps. Älä syö liikaa!

 

Tietoa Pekka 5 julkaisua
5-kymppinen rekkamies jolle hyvän ruoan tekeminen ja siitä nauttiminen on paras tapa rentoutua ja irrottautua arjesta.